Premium subscription

Limited offer: $9.99 FREE

Subscription benefits:

  • Receive exclusive deals
  • Receive promo codes for monitors and TVs
  • Be the first to read our premium content

Come Amazon Associates Guadagniamo da Acquisti Idonei.

Review: AOC AG273QZ 27" 1440p 240hz este un excelent monitor pentru jocuri de tip e-Sports

Am primit la review pe sfarsit de an 2020 un AOC AG273QZ care e capabil de o rata de refresh ce masoara nici mai nici mai putin de 240hz. Monitorul foloseste un panou de tip TN, dar acesta este perfect capabil sa ofere culori excelente atunci cand il comparam cu anumite modele IPS sau VA mai vechi de 2020.
Mai jos gasiti info despre toate functiile acestui monitor cat si detalii despre performantele obtinute in diferite tipuri de jocuri.

Specificatii si functii:

Dimensione Schermo
27"
Display
TN
Frequenza dello Schermo
240 Hz
HDR
DisplayHDR 400
Rapporto di Aspetto
16:9
Risoluzione Massima
2560 x 1440

AOC AG273QZ vine cu o "tona" de functii interesante, iar panoul pe care AOC l-a pus pe acest model e capabil de performante excelente in jocurile in care se ating cu usurinta peste 200 de FPS-uri. De asemenea monitorul vine cu suport pentru NVIDIA G-Sync si pentru AMD FreeSync Premium, doua tehnologii care permit sesiune de gaming lipsite de sacadari, blocari, si alte astfel de probleme care apar de obicei pe modele vechi si fara aceste functii.

Ecranul lui AOC AG273QZ este TN, are o diagonala de 27-inch, aspect ratio 16:9, o rezolutie maxima de 2560 x 1440 QuadHD, 1000:1 contrast static, timp minim de raspuns 0.5ms MPRT, o luminozitate maxima de 400nits, rata de refresh de 240hz nativa si suport variable pentru rata de refresh de la 48hz pana la 240hz. Ecranul acestui AOC ofera o valoare gamut DCI-P3 de aproximativ 90%, iar valoarea Adobe RGB masoara 93.7%.

Ecranul monitorul este unul extrem de rapid cu input lag foarte mic, rata de refresh excelenta pentru jocuri de tip competitiv precum CS:GO,  PUBG, Fortnite, Valorant, Dota 2, League of Legens si alte titluri care ating peste 200FPS usor. Acest monitor cu 240hz rata de refresh este intotdeauna o alegere excelenta pentru acest tip de jocuri datorita ecranului TN care ofera cel mai mic timp de raspuns posibil in 2020, undeva la 4ms pentru GtG si 0.5ms pentru MPRT. GtG masoara timpul de tranzitie al pixelilor pe cand MPRT masoara timpul pe care fiecare pixel il foloseste pentru a afisa o anumita culoare.

Monitorul ofera doua porturi HDMI 2.0, doua porturi DisplayPort 1.4, un hub pentru porturi USB, mufa microfon de 3.5mm, Audio out si microfon incorporat. Acest AOC vine si cu doua boxe integrate ce masoara cate 5W fiecare, dar sunetul produs de acestea lasa foarte mult de dorit si ar fi mai bine sa conectati un sistem audio capabil sa redea sunete mult mai fidel decat boxele care vin cu monitorul.

Design-ul lui AOC AG273QZ este unul destul de simplu: margini subtiri care arata foarte bine si dau impresia ca monitorul ar fi chiar mai mare de 27", un inel RGB "LightFX" pe spatele carcasei care poate suporta diferite variatii de culori si moduri de iluminare. Sub monitor avem alte doua becuri RGB ce sunt sincronizate tot timpul cu luminile situate pe spatele carcasei. Toate aceste lumini pot fi controlate din telecomanda inclusa in pachet.

Functiile de control ale monitorului permit utilizatorilor sa modifice o groaza de setari ale culorilor ce pot fi aranjate in asa fel incat orice tip de joc ati juca va arata foarte bine. Din pacate monitorul foloseste un panou TN, iar daca un utilizator a folosit in prealabil un panou IPS atunci culorile nu vor arata chiar atat de bine, iar asta inseamna ca va fi nevoie sa modificati ceva setari de culori pentru ca acestea sa fie pe gustul vostru.

Suportul monitorul AOC AG273QZ cantareste destul de mult si vine cu un maner ce poate fi folosit atunci cand e nevoie de asezarea monitorul intr-un alt loc. Faptul ca monitorul vine cu un suport solid ne permite sa modificam usor pozitia ecranului fara a ne face griji ca vom deranja cumva pozitia intregului ansamblu. Standul este format din trei picioare solide si destul de departate unul fata de celalalt, iar asta va necesita un birou de cel putin 60cm adancime pentru ca monitorul sa stea la o distanta decenta de ochii vostri in timpul sesiunilor de gaming - eu as indrazi sa recomand un birou de 80 cm adancime pentru acest monitor, astfel va fi evitata eventuala oboseala care apare atunci cand un ecran este privit pentru un timp indelungat.

Standul si prinderea monitorului permit ajustarea pozitiei ecranului in orice directie pentru o sesiune de gaming comfortabila mereu.

Functia de AMD FreeSync Premium Pro si compatibilitatea NVIDIA G-Sync de pana la 240hz functioneaza doar atunci cand este folosit portul DisplayPort. Portul HDMI suporta doar 144hz, dar nu va faceti griji pentru ca pachetul monitorului vine cu ambele cabluri, atat HDMI cat si DisplayPort.

Unghiurile de vizualizare ale acestui monitor sunt decente deoarece panoul este de tip TN, iar acestea sunt cunoscute pentru o calitate slaba a culorilor reproduse atunci cand monitorul este privit din alte unghiuri. In cazul in care folositi monitorul pentru gaming in mare parte atunci nu ar trebui sa aveti nicio problema cu acest lucru. Pentru cei ce vor sa foloseasca monitorul la editare foto, grafica, sau pentru a viziona filme atunci recomandarea mea ar fi sa cautati un monitor cu o rezolutie 4K si panou de tip IPS sau VA.

Functii panou de control AOC AG273QZ:

Panoul de control al monitorului poate fi accesat folosind telecomanda incluse. Aceasta telecomanda vine cu 9 butoane de control si cu nenumarate functii si pre-setari care permit ajustarea culorilor si a modurilor de gaming prin cateva apasari. Aceasta telecomanda vine cu 3 butoane care permit tranzitia usoara intre 3 moduri diferite de gaming.

Meniul de control al monitorului are 8 optiuni generale disponibile in 17 limbi diferite, iar din pacate limba romana lipseste. Cele opt optiuni sunt: Game Setting, Luminance, Image Setup, Color Setup, Audio, Light FX, Extra si OSD Setup.

In meniul Game Setting veti gasi si functia de Overdrive a monitorului, functie ce regleaza timpul de raspuns al pixelilor. Overdrive suporta 4 setari diferite: off, weak, medium si strong. Singura setare care a aratat urme de "ghosting" este cea Strong, de aceea va recomandam ca Overdrive-ul sa fie setat pe Medium in jocurile mai intense din punct de vedere al actiunii.

Este posibil ca functia Overdrive Strong sa nu faca figuri in diferite jocuri decat cele testate de catre noi, dar tinand aceasta functie pe Medium nu o sa pierdeti foarte mult din avantajul unui timp mic de raspuns atunci cand jucati titluri AAA. De asemenea in cazul in care folositi monitorul si pentru serviciu iar textul afiseaza urme atunci e bine sa reduceti aceasta setare la minim.

NOTA: pentru jocurile de tip competitiv cu un nr mare de FPS precum CS GO, League of Legends, Dota 2, PUBG, Valorant si altele asemenea, va recomand sa tineti aceasta setare pe Strong pentru a obtine cel mai mic timp de raspuns posibil.

Concluzie:

Monitorul AOC AG273QZ este un monitor 1440p QHD cu 240hz lansat in 2020, iar pentru cei ce iubesc jocurile de tip competitiv va fi o alegere excelenta datorita timpului de raspuns foarte mic, culorilor bune pentru un ecran TN, a ratei de refresh foarte mare si a performantei acesteia atunci cand este folosita in modul Adaptive Sync atat cu AMD cat si cu NVIDIA. In cazul in care esti un gamer care prefera jocurile AAA, atunci ar fi mai bine sa te orientezi catre alte modele de monitoare care afiseaza culori mai bune si cu un contrast mai mare decat o poate face un ecran TN.

Acest monitor este vandut in Decembrie 2020 incepand de la 2900RON in diferite magazine romanesti, iar pentru cei ce doresc un panou TN de calitate si vor sa aiba un avantaj in jocurile competitive atunci acest monitor este excelent. In cazul in care nu jucati shootere, atunci va puteti reorienta si catre alte modele AOC cu preturi ceva mai mici.

Leggi di Più
Dell UltraSharp U3824DW curved gaming monitor is official

Introducing the latest in immersive display technology: a stunning 37.5" screen boasting a UWQHD 3840 x 1600 resolution ...

MSI Confirms the MPG 491CQP QD-OLED 144hz UltraWide curved gaming monitor specs

MSI's debut into the realm of 49-inch curved gaming displays comes in the form of the "MPG 491CQP QD-OLED." This ...

LG 27GS95QE OLED Gaming Monitor confirmed with LG.Display WOLED 1300nits panel

The 27GS95QE offers a 16:9 aspect ratio with a resolution of 1440p and a rapid 240Hz refresh rate. In contrast, the ...

BenQ MOBIUZ EX321UX 4K 144Hz IPS Panel and 1,152-zone Mini LED Backlight

Introducing the latest addition to the MOBIUZ series, the BenQ EX321UX, is a cutting-edge 31.5-inch monitor packed with ...

LG Confirms Final Specs for 32GS95UE DualMode OLED Screen

LG's 32GS95UE gaming monitor comes with a DualMode screen which means that you will get to enjoy two different ...

Xiaomi presents the Redmi Display G Pro 27 gaming monitor

Introducing the Redmi Display G Pro 27, a gaming-centric marvel boasting a 27-inch 2K (2560x1440) screen engineered to ...