Premium subscription

Limited offer: $9.99 FREE

Subscription benefits:

  • Receive exclusive deals
  • Receive promo codes for monitors and TVs
  • Be the first to read our premium content

En tant qu'associés d'Amazon, nous gagnons des achats éligibles.

AOC G2590PX Review: 24.5", 144hz, 1ms, TN 1080p cu AMD FreeSync si NVIDIA G-Sync

Modelul G2590PX de la AOC a fost construit special pentru gaming, iar in acest review veti gasi informatii despre toate functiile acestuia si despre cum s-a comportat in diverse tipuri de jocuri.

Monitorul acesta a fost lansat in 2017 si continua sa fie un model excelent pentru cei ce iubesc jocurile competitive. AOC G2590PX se descurca perfect cu jocuri in care actiunea este foarte rapida iar timpul de raspuns este necesar sa fie foarte mic. Am testat titluri precum CS GO, Fortnite, Overwatch, Call of Duty Modern Warfare, Valorant, PUBG, DOTA 2, League of Legends, GTA V, Red Dead Redemption 2 si altele, iar dupa cateva modificari ale setarilor am obtinut rezultate foarte bune atunci cand vine vorba de calitatea imaginii, timpii de raspuns, plus of rata de refresh variabila cu suport pentru AMD FreeSync si NVIDIA G-Sync.

Taille
25"
Panneau
TN
Fréquence
144 Hz
Temps de Réponse Minimum
1 ms
Rapport d'aspect d l'écran
16:9
Résolution d'écran
1920 x 1080

Trebuie specificat ca monitorul suporta tehnologia AMD FreeSync Premium prin porturile HDMI 1.4 si DisplayPort 1.2, pe cand NVIDIA G-Sync functioneaza doar atunci cand este folosit doar DisplayPort. Ambele tehnologii permit o variatie a ratei de refresh de la 30hz pana la 146hz. Monitorul ofera imagini bune, clare, o luminozitate inalta pentru un panou TN si culori foarte bune dupa ce modificati valoarea setarii Gama si a contrastului.

Monitorul beneficiaza de functia Overdrive, setare care modifica timpul de raspuns a monitorului. Overdrive vine in 4 moduri: off, weak, medium si strong. Setarea "strong" este cea care da raspunsul de 1ms, iar in anumite jocuri veti putea observa ceva urme de ghosting. Setarile medium si weak sunt excelente, iar efectul 'ghosting' va fi insesizabil cand aceste doua setari sunt folosite, insa timpul de raspuns va fi urca undeva la 4ms pentru medium, respectiv 8ms cand este folosita setarea "weak". De obicei toate monitoarele care sunt anuntate cu 1ms pentru reclama iar mai toti utilizatorii folosesc functia medie a setarii de Overdrive/ Response Time.

Acest monitor s-a vandut incepand cu 2017, iar pana in ziua de astazi pretul modelului G2590PX nu s-a schimbat foarte mult si continua sa fie un monitor excelent pentru cei care cauta sa aiba un raport bun calitate/ pret. Monitoarele cu panou tip TN ofera intotdeauna o calitate a culorilor mai scazuta comparativ cu modelele IPS sau VA, dar in acelasi tip vin cu un tip de raspuns minim si input lag ce este de obicei aproape inexistent. Mai jos gasiti informatii despre toate functiile acestui monitor si specificatiile acestuia.

Specificatii AOC G2590PX:

  • panou TN masurand 24.5".
  • rezolutie maximum 1920 x 1080 Full HD.
  • 144hz rata de refresh.
  • 1ms GtG timp de raspuns.
  • Adaptive Sync cu suport pentru NVIDIA G-Sync si AMD FreeSync Premium.
  • iluminare WLED.
  • 96% sRGB si 84% Adobe RGB.
  • nivelul luminozitatii poate masura pana la 400nits.
  • raportul contrastului este de 1000:1.
  • unghiuri de vizualizare masurand 170º/160º.
  • 16.7 milioane de culori.
  • DisplayPort 1.2, doua porturi HDMI 1.4, un port VGA, patru USB 3.0, mufa pentru casti.
  • doua boxe integrate de cate 2W fiecare.
  • margini subtiri ceea ce il face excelent pentru un setup cu cel putin 2 monitoare.
  • standul este detasabil si permite ajustarea monitorului in orice directie posibila.
  • inaltime ajustabila.
  • suport VESA 100x100 pentru montarea monitorului folosind un suport de birou custom.
  • clasa energetica A.
  • marime monitor: 558.6x199.5x513.2 mm.
  • monitorul cantareste aprox 5.5kg fara pachet, iar cu tot cu pachet ajunge la aproape 8kg.

AOC G2590PX poate fi folosit imediat ce este instalat cu setarile de fabrica standard. In cazul in care se doreste optimizarea culorilor si a timpului de raspuns atunci este nevoie de umblat la cateva setari. Pentru cei ce doresc sa modifice si sa imbunatateasca imaginile, atunci o puteti face folosing butonul joytick aflat in partea dreapta jos pe spatele carcasei.

Monitorul arata destul de bine pentru un model ce este considerat a fi unul de "buget". Monitorul acesta nu prezinta niciun efect de lumini, iar singura punct iluminat este LEDul pornit/oprit in partea de jos a ecranului. Culoarea carcasei monitorului este neagra cu o banda rosie de-a lungul intregii baze a ecranului.

Asa cum am spus si mai sus standul monitorului este detasabil, dar pentru cei ce il vor pastra atunci va veti bucura sa aflati ca cei de la AOC nu s-au zgarcit atunci cand au ales standul pe care sa-l ataseze acestui AOC G2590PX. Standul permite ajustarea inaltimii, gradul de inclinare si  rotirea acestuia pentru asezarea obtinerea modului portret pentru cei ce au nevoie sa afiseze liste lungi/ linii de cod "infinite".

Afisajul monitorului este disponibil in numeroase limbi, dar din pacate limba romana lipseste cu desavarsire. Folosind afisajul puteti modificare o tona de setari pentru a obtine o imagine perfecta indiferent de continutul afisat pe ecran. Optiunea "Game Mode" permite alegerea a 6 pachete de setari pe care le puteti alege in functie de jocul pe care il jucati. Un joc competitiv gen CS GO necestia un timp de raspuns mai bun si minimul de "input lag" posibil de aceea pentru acestea se recomanda folosirea unuia dintre modurile Gamer 1, Gamer 2 sau Gamer 3.

Cei cu anumite cunostinte mai avansate pot folosi setarea Game Mode OFF, iar manual se poate optimiza imaginea foarte usor. Ar fi bine sa stiti ca atunci cand modul Game este OFF atunci puteti modifica absolut toate setarile pe care acest monitor le prezinta, iar cand unul dintre modurile pre-setate sunt active atunci anumite optiune vor fi blocate automat.

Panoul monitorului este TN ceea ce inseamna ca imaginea si culorile nu sunt atat de bune asa cum sunt pe un panou IPS sau VA, dar modificand anumite setari si umbland la setarile de Gama, atunci veti putea reda o fidelitate excelenta a culorilor. Acest monitor este destinat celor ce inca se joaca pe monitoare Full HD, iar cu ajutorul ratei de refresh de 144hz veti obtine imagini fluide fara niciun fel de probleme. Ar fi bine sa stiti ca acest monitor functioneaza cu absolut orice tip de calculator dar este recomandat ca acesta sa fie capabil sa redea cel putin 100FPS in marea majoritatea a jocurilor.

Tehnologia Adaptive Sync implementata de AOC este excelenta, iar NVIDIA G-Sync si AMD FreeSync functioneaza perfect indiferent de titlurile jucate. Modelul G2590PX primit de la AOC a fost testat cu ambele tehnologii si a excelat in fiecare test pe care l-am facut. PC-urile folosite la testarea acestui monitor au urmatoarele specificatii importante: AMD Ryzen 5 3600, 16GB DDR4 3200mhz, NVIDIA GeForce GTX 1080, SSD 1TB Western Digital Blue / Intel i5 8400, 16GB DDR4 2666mhz, SSD 1TB Samsung 860 EVO si o placa video Sapphire AMD RX580 Nitro+ SE cu un mic OC pentru atingerea a minim 100FPs in majoritatea jocurilor testate.

Acest AOC G2590PX arata excelent, este construit bine, are un input lag foarte mic, timp de raspuns foarte rapid cu un minim de ghosting in cea mai agresiva setare si doar in anumite jocuri gen CS GO si altele cu o actiune foarte rapida. Pentru a obtine o performanta inalta recomandam activarea modului FreeSync / G-Sync imediat ce monitorul este conectat. Aceasta trebuie facuta atat din meniul monitorului cat si folosind softul care vine cu placa video instalata in PC-ul dvs. Ar trebui sa stiti ca acest mod Adaptive Sync functioneaza doar cu placile video lansate de catre AMD si NVIDIA in ultimii 4 ani, iar placile mai vechi precum GTX 980 nu vor functiona corespunzator.

Pentru cei ce cauta un monitor cu panou TN rapid, cu suport pentru cele mai noi placi video si care nu se sperie atunci cand vine vorba de modificarea unor setari minore pentru obtinerea unor imagini mai bune, atunci AOC G2590PX este excelent, iar ceea ce-l face si mai bun este pretul. Acest monitor este in oferta aproape in toate magazinele de profil in tara noastra incepand cu 1000RON. Noua ne-a placut acest monitor din toate punctele de vedere, dar exista si un minus: boxele integrate. Monitorul vine cu doua boxe de cate 2W fiecare, dar care lasa foarte mult de dorit si va recomandam atasarea unui sistem decent atunci cand monitorul este folosit pentru YouTube, filme, muzica, etc.

AOC G2590PX este un monitor foarte bun de gaming, iar daca umblati la anumite setari acesta poate fi folosit ocazional si pentru filme, seriale sau orice alt tip de continut video. Monitorul este construit pentru jocuri rapide care necesita un timp de raspuns minim, iar daca va incadrati in aceasta categorie de gameri atunci acest model este un "best buy" chiar si in 2020.

D'autres nouvelles
New ASUS ROG Strix XG259QNS is official with 380hz IPS screen

Asus has just dropped a bombshell with the release of the product page for their latest addition to the ROG Strix ...

MPG 341CQPX is official with 240hz UltraWide QD-OLED screen

Introducing the MPG 341CQPX: A Game-Changing 34″ Ultrawide Experience with Samsung Display's Revolutionary 240Hz ...

Dell UltraSharp U3824DW curved gaming monitor is official

Introducing the latest in immersive display technology: a stunning 37.5" screen boasting a UWQHD 3840 x 1600 resolution ...

MSI Confirms the MPG 491CQP QD-OLED 144hz UltraWide curved gaming monitor specs

MSI's debut into the realm of 49-inch curved gaming displays comes in the form of the "MPG 491CQP QD-OLED." This ...

LG 27GS95QE OLED Gaming Monitor confirmed with LG.Display WOLED 1300nits panel

The 27GS95QE offers a 16:9 aspect ratio with a resolution of 1440p and a rapid 240Hz refresh rate. In contrast, the ...

BenQ MOBIUZ EX321UX 4K 144Hz IPS Panel and 1,152-zone Mini LED Backlight

Introducing the latest addition to the MOBIUZ series, the BenQ EX321UX, is a cutting-edge 31.5-inch monitor packed with ...